Obalamy mit #5 Zjedzony tłuszcz odłoży się jako tkanka tłuszczowa

 

Jesz golonkę albo inne tłuste danie. Kwintesencja tłustości, która pobudza u niektórych zmysł smaku, w podobny sposób, jak na niektórych  słodkości. Mówisz – trudno, raz, nie zawsze. Ale masz wyrzuty sumienia, bo masz wrażenie jak twój brzuch i boczki zaczynają rosnąć. Czy to prawda? Niekoniecznie.

Prosty skrót myślowy

Zacznijmy od rozdzielenia trzech pojęć:

  • tłuszcz jadalny
  • kwasy tłuszczowe
  • tkanka tłuszczowa

To są zupełnie różne rzeczy!

Co się dzieje, gdy jesz tłuste danie?

Twój układ trawienny rozbije je na kwasy tłuszczowe. Duża część kwasów zostanie wchłonięta, część ulegnie wydaleniu. Krwiobieg przejmie kwasy tłuszczowe, które trafią do mózgu, mięśni i innych części ciała. Część kwasów tłuszczowych posłuży do zasilenia twojego ciała, część wyścieli błony komórek, część ochroni twój układ krążenia, część zasili układ hormonalny. Jest to wiele procesów ważnych do prawidłowego funkcjonowania. Dopiero po tym wszystkim, to co zostanie, będzie wchłonięte do komórek tłuszczowych.

Tłuszcz tłuszczowi nierówny

Jest kilka rodzajów tłuszczów, ale dwa zasługują na szczególną uwagę:

  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (np. omega 3)
  • tłuszcze trans

Pierwszego trzeba szukać, jeść, a jeżeli to niemożliwe – suplementować. Znajdziesz je w rybach, oliwie, świeżych olejach roślinnych, orzechach.

Drugiego unikać jak ognia, bo zatruwa organizm, przyczynia się do choroby miażdzycowej i otłuszcza ciało. Znajdziesz je w produktach głęboko smażonych, gotowych słodyczach, margarynie, słonych przekąskach, fastfoodzie. Niestety, mimo udowodnionego negatywnego działania, nadal jest dostępne w sprzedaży, co jest skandalicznym procederem.

Tłuszczów trans ciężko całkowicie uniknąć, bo w minimalnych ilościach występuje w produktach zwierzęcych, jednak negatywne skutki można minimalizować spożyciem „zdrowych tłuszczy”.

Zatem czy tłuszczu należy się bać? Absolutnie nie. Jest to niezbędny składnik odżywczy, który pełni witalną rolę w organizmie. Jeżeli decydujesz się na tłuste danie, najlepiej samemu gotować i zadbać o jakość i świeżość składników. W fastfoodzie nie ma co spodziewać się wartościowych elementów.

 

1 myśl na temat “Obalamy mit #5 Zjedzony tłuszcz odłoży się jako tkanka tłuszczowa

  1. Anastazja Odpowiedz

    Wiecie co jest w tym najgorsze, że wiele ludzi i wiele poradników powtarza stwierdzenie, że tłuszcz odłoży się jako tkanka tłuszczowa. Przecież to są brednie. Fakt, że w diecie tłuszcz musi wystąpić ale takie cuda się nie zdarzają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *